středa 10. srpna 2022

Vědecké “chorizo”

Internetem hýbe kauza kolem fotografie francouzského vědce Étienna Kleina a jeho fotografie salámu vydávaného za slunce.

Můžete se připojit buď do houfu rozzuřených zastánců kvalitní vědecké dokumentace, nebo do houfu naštvaných a podvedených amatérských příznivců astronomie, nebo do houfu zapřísáhlých pravdomluvců, kteří si prof. Klena ihned odstranili ze svých profilů, nebo mezi hromady dalších více či méně nepříčetných obhájců pravdy. 

Osobně se řadím mezi ten zbytek světa, který je sice pobaven, ale zároveň vnímá rozměr dopadu hoaxu a je z toho trochu na rozpacích. Přeci jen si mohl nechat tenhle vtípek třeba na Apríla. 

Můj postoj? Vtípky vědců, politiků i známých osobností tu byli, jsou a budou. Osobně nemám problém se přesto přenést. Moji důvěru ve vědu to rozhodně neovlivní. 

Ovlivní to obecné vnímání práce vědců? Asi těžko. Přiznejme si pravdu. Průměrná populace evropanů nezná ani základy dnešní vědy. Stále ještě žijeme v době kdy je většina lidí přesvědčena, že Země obíhá kolem Slunce. O "Barycentru" nikdy neslyšeli. A to už vůbec nemluvím o tom, že tu máme víc jak 100 let (1915) Obecnou teorii relativity, kde Země neobíhá Slunce, ale valí se po deformovaném časoprostoru (zjednodušeně řečeno). A kolik procent populace evropanů tohle ví? 

Bude to vést k většímu ověřování zdrojů? Možná ano, nějakou dobu to určitě někdo zkoušet bude. Pak ale zjistí, že je to náročné na čas, takže to stejně nakonec dělat nebude. Ve výsledku to nic nezmění.

Pozitivní dopad? Já jsem díky tomu objevil vědce Étienna Kleina .

Žádné komentáře:

Okomentovat