sobota 27. února 2021

Hořké zklamání

Máte rádi polévku z dýně? Kdyby se mě na to někdo zeptal před rokem, asi bych se mu vysmál. Dýně jsou dobré jen na Halloween, tvrdil bych tenkrát hrdým hlasem. Člověk i situace se ale mění a tak dneska je všemu jinak. 

Dýňová polévka, ale i další jídla z dýně, se dostává do mého jídelníčku poslední dobou dost často. V mnoha případech je to poměrně rychlé a zdravé jídlo.

Dejte si ale pozor na hořkou chuť. 

V tomto měsíci se mi už podruhé stalo, že výsledný produkt měl lehce nahořklou chuť. Věci s jemnou hořkou chutí mi nevadí, ale zde radši dávejte pozor

Nahořklá jídla z dýně nebo jiné tykve mohou obsahovat látky pro člověka škodlivé nebo dokonce toxické. Ve většině případů si s tím lidské tělo dokáže poradit. Zvracení a průjem vás zachrání před otravou. Kdo by ale chtěl odpoledne strávit v křečích na záchodě. A tak jídlo putovalo do záchodové mísy dřív než do mého zažívacího ústrojí. 

Jestli bude dýně nahořklá se asi nedá od pohledu poznat. Ta moje vypadala zcela v pořádku. Nebyla nahnilá, nafouklá nebo nějak pobitá. Uvnitř nebyla ani vyschlá, ani ztrouchnivělá, ani z ní nevycházel nějaký zápach. Prostě vypadala dobře.  

Pokud někdo máte nějakou metodu, jak takovou dýni odhalit ještě před vařením, budu rád za váš tip. 


Žádné komentáře:

Okomentovat