Nivová polévka má být bílá, hustá s výraznou chutí plísňového sýru Nivy.
Potřebuji :
- 2 lžíce oleje na smažení (slunečnicový olej, nebo Hera, nebo máslo)
- 1 menší cibule
- Anglická slanina cca 5dk (nebo špek)
- 2 lžíce hladké mouky
- cca 1 litr vody (může být i vývar)
- 20-30 dkg Nivy
- 2 stroužky česneku
- 1/2 zakysané smetany (balení je většinou 200g)
Příprava:
Nakrájet cibuli na kostičky
Nakrájet anglickou slaninu na kostičky
Nivu nakrájet na kostky cca palec na palec (ten můj :-))
Nakrájet česnek na menší kousky
Vaříme:
Na pánev dáme dvě lžíce oleje.
Přidáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu.
Necháme chvíli smažit tak, aby cibulka byla do zlatova usmažená.
Potom zasypeme hladkou moukou a necháme zasmažit (jen chvíli cca do minuty).
Zalijeme vodou (pokud máme můžeme přidat čtvrt kostky masoxu).
Přidáme kostičky Nivy.
Necháme 15 minut vařit a potom přidáme česnek.
Vaříme dokud nejsou kostky více méně rozpuštěné
Nakonec přidáme polovinu zakysané smetana a vše za tepla rozmixujeme
Necháme zchladnout a můžeme baštit.
Tento recept není žádné umělecké dílo. Ale chutná to skvěle.
Žádné komentáře:
Okomentovat