čtvrtek 18. března 2021

Kdo jsou Woke lidi a co znamená Woke teenager

Poslední dobou se na internetu stále častěji střetávám s výrazy jako jsou Woke People, Woke Teenager případně jejich počeštěnou podobou Woke lidi, Woke náctiletí, Wokeři a tak podobně. Slovo se objevuje jak pozitivně, tak v negativně laděné poloze. 

Kdo ale jsou tihle Wokeness, Woke People, Woke teenageři a další WOKE cokoliv?

Woke je poměrně nové slangové slovo, kterým se označuje jakési povědomí o problémech, které se týkají převážně sociální a rasové spravedlnosti. Slovo Woke jako takové je z afroamerického výrazu probuzen.

Jinak řečeno, jde o lidi, kteří upozorňují na nesrovnalosti v oblastech zabývajících se sociální, genderovou či rasovou nerovností. Za WOKE lidi se také označují lidé, kteří často komentují na sociálních sítích nějaké sociální a rasové nekorektnosti textu. 

Dále je možné slovo Woke najít ve spojení se sociální levicovou politikou, antirasismem, feminismem, právy sexuálních menšin, sociálním liberalismem a různými druhy environmentalismu. 

Za Woke Teenager jsou pak označení mladí aktivní lidé, nejen na sociálních sítí, snažící se o podobný progresivní postoj k těmto otázkám.   

Držím palce všem, kteří se snaží přežít tuto dobu.


Žádné komentáře:

Okomentovat