neděle 27. února 2022

Podlehli jste Doomscrollingu nebo Doomsurfingu?

Zprávy z Ukrajiny nejsou nijak povzbudivé. Kovid nezmizel ale prostě válka je větší problém. K tomu problémy s ropou, plynem, nedostatek práce, peněz, pocovidová sociální díra a deprese kam se jen podíváte.

Pokud zůstáváte z nějakého důvodu doma, může to být na jednoho až až. Asi nejvíc mě dostal rozhovor dvou seniorů u lékaře: “Já ráno vstanu a už jen čtu kde bylo jaké bombardování, kolik je zase kde mrtvých, jak nebude plyn, v zimě nebude čím topit a jak bude všechno dražší. Je mi z toho všeho jen hůř.”

Tak přesně takhle vypadá Doomscrollingu respektive Doomsurfingu. 

Tohle nové slovo objevující se na internetu označuje především záměrné vyhledávání negativních zpráv. Poukazuje zejména na nadměrné trávení času nad tímto negativním obsahem. A že to není pro lidi příliš dobrá zábava je asi každému jasné. Je prokázané, že tento styl, ala “černá kronika”, nevede k ničemu dobrému. V některých případech se můžou dostavit i závažné škodlivé psychofyziologické reakce. 

Tak se na to vyprdněte. Uvědomte si, že většinu těchto věcí nemůžete změnit a není nutné se proto v tom celý den prohrabovat. Asi je dobře vědět co se děje, ale nepřeháněj te to. 

Žádné komentáře:

Okomentovat