pondělí 7. února 2022

Český seriál GURU

Sledovali jste na stanici NOVA či ve službě VOYO seriál GURU? Pokud ne, ještě zvažte své budoucí kroky. Tenhle seriál je inspirován reálnými událostmi z roku 2004-2007. K vlastní medializaci kauzy a soudním procesům se media vracela prakticky až do roku 2020. Seriál je zaměřen především na osudy obětí.  Vše se točí okolo sexuálního znásilnění, zneužívání a manipulace. Hlvaní protagonistky seriálu jsou proto především mladé ženy, které propadnou vlivu esoterického učení a osobnosti gurua. 

Podle mě by tenhle typ seriál mělo vidět co nejvíce lidí. Je třeba lidem připomenout, že ženy, které se do podobné situace dostanou, to nemají ani dnes jednoduché. Odsoudit pak případného násilníka bývá mnohdy jen zbožným přáním. Většina lidí stále reaguje slovy: “Mě se to netýká”. Snad máte pravdu. To ale neznamená, že ve svém okolí nemáte někoho, kdo si podobným zdrcujícím zážitkem neprošel. Reálné statistiky jsou opravdu drsné (https://stopznasilneni.ecn.cz/cz/znasilneni/statistiky).

Dalším pohledem celého seriálu může být vhled do manipulativních technik a ovlivňujících procesů lidských komunit. I zdánlivě mírumilovná a dobročinná činnost může být záměrně zneužita. Podobně jako při seriálu Chalífát mě běhal mráz po zádech, když jsem si uvědomil, jak jednoduše to všechno funguje. Samozřejmně obě tyhle věci se nedají srovnávat. Oba seriály však vnímám jako děsivým dokumentem o manipulaci s lidskou myslí. 

Na druhou stranu nejde o nějaký převratný seriálový trhák. Pokud čekáte extra výkon od Vojty Kotka, asi budete zklamáni. Naproti tomu většina ženských rolí je uvěřitelná. Děj se nezasekává a nenudí. Rozdělení na tři epizody je tak akorát. Prostě dobře odvedená práce.  

Podívejte se tedy na seriál GURU a udělejte si vlastní názor. 

Seriálu GURU na ČSFD dávám 3 hvězdy z 5. 




Žádné komentáře:

Okomentovat